דפים

יום שישי, 22 באוגוסט 2014

חסכון במים בבית

התפלגות צריכת המים הביתית ע"פ רשות המיםבמשך עשרות שנים חינכו אותנו לחסוך במים, שמים הם משאב במחסור. אף כי בשנים האחרונות, בזכות התפלה וטיהור מי שפכים להשקייה, מים אינם באמת משאב במחסור בישראל, עדין הצורך לחסוך במים טבוע בנו כי חבל על כל טיפה.ומים הם משאב יקר. ע"פ רשות המים צריכת המים הביתית הממוצעת לאדם היא 165 ליטר ליום. 70% מתוכם "מתבזבזים" באסלה ובמקלחת (בערך חצי חצי). עוד 20% נצרכים במטבח לשתיה, בישול ושטיפת כלים. אז מה אפשר לעשות כדי לחסוך במים ואולי גם קצת בכסף?

להלן כמה טכניקות שאנו יישמנו בביתנו ובאמצעותן הצלחנו לצמצם את צריכת המים להרבה פחות מהממוצע הנ"ל:

1. היתקנו חסכמים בברזים בהם חשובה עוצמת הזרם ופחות כמות המים למשל בשפופרת המקלחת ובכיורי האמבטיה. בכיור המטבח התקנו ברז עם כפתור המייצר זרם בלחץ חזק לצרכי שטיפה. אין צורך להתקין חסכמים בברז מילוי האמבטיה, בברז הניאגרה או בברזים של מכונת הכביסה ומדיח הכלים. ממילא בברזים אלה חשובה הכמות ולא עוצמת הזרם.

2. כששיפצנו את הבית השתמשנו בצנרת פלסטיק מבודדת, כדי לשמור על חום המים ולא "לבזבז" מים חמים על חימום הצנרת.

3. את הדוד התקנו במרפסת הצמודה לחדרי האמבטיה כך שהצינור מהדוד למקלחת יהיה קצר ובעת מקלחת המים החמים יגיעו מהר. מהלך זה חוסך 10%-15% מצריכת המים בעת המקלחת.

4. כשגרנו בדירה שכורה בה לא יכולנו להזיז את הדוד, דאגנו למלא דלי או בקבוקים במים הקרים שיוצאים מברז המקלחת עד להגעת המים החמים. במים האלה השתמשנו לשטיפת רצפות, כביסה ידנית, השקייה ושטיפת כלים. (חסכנו כך 4-5 ליטר לכל מקלחת בחורף)

5. אנו נוהגים לסגור את הברז בעת ההסתבנות במקלחת/ציחצוח שיניים. ככלל במקלחת/כיור אנו משתדלים לא לפתוח את הברז עד הסוף – זרם חלש יותר – פחות מים. כמובן שיש לשאוף למקלחות קצרות ואנו נמנעים ממילוי אמבטיה לעצמנו.

6. לפעוטות השתמשנו בגיגית למקלחת עד אשר היא היתה קטנה מדי. ומאחר ועבורם אנו ממלאים אמבטיה, בחרנו באמבטיה קטנה יחסית (1.5 מ אורך ברוטו) וצרה עם שיפוע מתון כך שנפח המים בה קטן יחסית אנו מקלחים אותם ביחד (לפעמים עם עוד חבר) ודואגים למלא אותה עד גובה 10 ס"מ+-.

save water piggie 7. בימות החורף, כשקר, כדאי להתקלח ברצף, כך המים בצנרת לא מספיקים להתקרר מהמקלחת הקודמת ולא צריך להמתין "להגעת" המים החמים. כך גם חדר האמבטיה נשאר חם. אני מודה שאת זה אנו לא תמיד מיישמים.

8. עברנו לשימוש במדיח כלים ובו אנו משתמשים בתוכנית ה-ECO שהיא החסכונית ביותר במים וחשמל. את המדיח מפעילים רק כשהוא מלא. מדיח מלא צורך פחות מים מהדחה ידנית. עבור כלים נקיים יחסית, יש תוכנית קצרצרה של רענון שצורכת פחות מים ופחות חשמל. כנ"ל במכונת הכביסה.

9. היום חובה להתקין מיכל הדחה דו כמותי בשירותים. אנו בחרנו מיכל הדחה קטן וגבוה הצורך שליש פחות מים ממיכלי ההדחה הקלסיים (6 ליטר במקום 9 להדחה מלאה ו-3 ליטר במקום 4.5 לחצי הדחה).  מהלך זה בלבד, הקטין את צריכת המים הכוללת שלנו בכ-10% לעומת שימוש בניאגרה של 9 ליטר

10. כשגרנו בדירה בה היתה ניאגרה ישנה, הקטנו את נפח המיכל על ידי הכנסת בקבוק 2 ליטר מלא במים למיכל. כך חסכנו 2 ליטר על כל פעם שהורדנו את המים. זה לא השפיע על איכות ההדחה.

באתר רשות המים יש עוד עצות לחסכון במים. גם באתרי תאגידי המים.

2 תגובות:

  1. אהלן אורן!
    כיף לקרוא!

    הבית שלך- עם גינה? אם כן (וכפועל יוצא לעובדה שהטקסט כתוב לפני שאני מקבל תשובה- גם אם לא) אשתף אותך בפרוייקטים קטנים אצלנו בבית:

    - ניקוז אחת המקלחות (זו שנעשה בה שימוש רב יותר) עובר ישירות להשקיית עצים בחצר.
    תכשירי הרחצה עדינים מספיק ומדוללים מספיק (ככף שמפו על מספר ליטרים של מים) על מנת לא לגרום נזק לעצים או לפירות.

    - בחצר עצמה שני כיורים המנקזים את המים לדליים/ טרסת השקיה. כך מים ללא דטרגנים כלל משמשים להשקיית צמחים עדינים יותר. באחד הכיורים הצמוד למטבח נעשה שימוש תכוף גם לשטיפת כלים, ירקות וכדומה.

    - המשטחים המרוצפים בחצר נמצאים בשיפוע עדין כך שכל המים המשמשים לרחיצתם- עוברים אל הדשא והערוגות. כך גם שטיפת ציוד הדרוש שטיפה (כיסאות, ציוד בישול הבירה הביתית וכדומה) נעשית על משטחים אלו ומשיגה מטרה משולשת באותה כמות מים- שטיפת הציוד, שטיפת הרצפות, וההשקיה.

    - ניקוז המים מצ'ילר הזרימה הנגדית של המבשלה הביתית עובר גם הוא לגינות העצים.

    בשיטות אלה נחסכות כמויות כה גדולות של מים, כך שהשקייה מכוונת של אלמנט כלשהו בחצר נדירה ביותר.

    - ערימת הקומפוסט המתוחזקת בחצר מקבלת את החומר האורגני הרטוב מתוצרי המטבח והחצר, ואת היבש- מתוצרי החצר ולול העופות (שליוויות) הקטן.

    - מרבית מתאורת החצר מתבססת על תאי פוטוצל וחיישני תנועה המאפשרים הדלקת האור החל משעות החשיכה בלבד או בשילוב של תנועה, בתאורת החניה.

    - הפרדת האשפה מתחלקת לפסולת כללית, פסולת אורגנית, בקבוקי פלסטיק גדולים, אריזות זכוכית, מוצרי נייר וקרטון ובקבוקי פיקדון.
    את בקבוקי הפלסטיק הגדולים אנו מכווצים במכווץ בקבוקים לפני העברתם לסלי המיחזור.
    את בקבוקי הפיקדון אנו מעניקים לרוב לעובד נקיון או שניים של העירייה הנמצאים באזורנו ועוסקים גם באיסוף הבקבוקים להשגת הפיקדון.

    על מכווץ הבקבוקים ויתרונותיו:
    http://www.eco-il.co.il/

    אשמח לקשר אותך עם אריה- היבואן, אם תרצה להיפגש/ לכתוב על המוצר החדש.

    השבמחק
  2. תודה יוחאי. אני גר בדירה ולא בבית פרטי. אני מכיר את מכווץ הבקבוקים. נושא הפוסט הוא מים ולא שאר היבטי איכות הסביבה בבית. אשמח לארח אותך לפוסט אורח אם תרצה.
    אורן

    השבמחק